Atina Grossmann: A Lost Holocaust Story. Jewish Refugees in the Soviet Union and Iran during World War II

Donnerstag, 13. Juni 2013, 18:30 - 20:00

Dachfoyer des Haus-, Hof- und Staatsarchivs, Minoritenplatz 1, 1010 Wien

The lecture addresses a transnational Holocaust story that remarkably has remained essentially untold, marginalized in both historiography and commemoration.

The majority of the c. 250,000 Jews who constituted the “saved remnant” (She’erit Hapleta) of Eastern European Jewry gathered in Allied Displaced Persons camps survived because they had been “deported to life” from parts of Poland that came under Soviet control after the Nazi-Soviet Pact. They were first sent to forced labour camps in Siberia and then, after the German invasion in June 1941, in Central Asia.

With the aid of goods provided by an American Jewish relief organization ( Joint), Stalin’s Soviet Union provided a crucial if harsh and generally involuntary refuge for at least three quarters of all Polish Jews who survived the war. The lecture seeks to integrate these largely unexamined experiences into our understanding of the Shoah, and to remap the landscape of persecution, survival, relief, and rescue during and after World War II.

Atina Grossmann is Professor of History at the Cooper Union in New York City. She has held fellowships from the National Endowment for the Humanities, German Marshall Fund, American Council of Learned Societies, the Institute for Advanced Study in Princeton, the American Academy in Berlin, and the Center for Advanced Holocaust Studies at the United States Holocaust Memorial Museum and Guest Professorships at the Humboldt University Berlin and Schiller University Jena. Major publications include Reforming Sex: The German Movement for Birth Control and Abortion Reform, 1920-1950 (1995), Jews, Germans, and Allies: Close Encounters in Occupied Germany (2007, German 2012) and After the Nazi Racial State: Difference and Democracy in Germany and Europe (2009).

Einladung Grossmann klein